INFOLINE: +36/30/678-4820

    WEB: WWW.M0-M1.HU
 
 
 

    Budapest | Biatorbágy

    M0-M1-100-as főútnál
    54.000 m² terület
    16.200 m² beépíthetőséggel
 
 
 
    PROJECT ISMERTETŐ
    HELYSZÍNRAJZ
    LÁTVÁNYTERVEK
    MŰSZAKI LEÍRÁS
      Szerkezet
      Elektromos hálózat
      Gyengeáramú rendszerek
      Gépészet
      Csatornahálózat
      Fűtés - Hűtés
      Légtechnikai rendszerek
    BÉRLETI FELTÉTELEK
    KAPCSOLATFELVÉTEL
 
 
 

    DEVELOPER

 
    SOLE AGENT
 

 

 

ELEKTROMOS HÁLÓZAT

Általános adatok

A villamos berendezések létesítésénél az érvényes Magyar Szabványokat, rendeleteket, tűzvédelmi előírásokat kell betartani.
A létesítmény rendeltetése: raktár és iroda épület.
Tűzrendészeti besorolása: „C” – tűzveszélyes.
Tervezési határ az épületet ellátó 0,4kV-os kábel fogadásától az egyes villamos fogyasztók csatlakozó kapcsáig terjed.

Kiviteli terveket a következő hatóságokkal és szolgáltató cégekkel kell jóváhagyatni:

- energiaellátás - ELMŰ
- tűzjelzés, - Önkormányzati Jegyző, Tűzoltóság

Erősáramú berendezések

Energiaellátás

Az épület villamos energia ellátása a közcélú villamos hálózatról történik földkábeles csatlakozással. Az áramszolgáltatói kábelek fogadása a 0,4kV-os főelosztó berendezésben történik. Az épület főelosztó berendezése a földszinten villamos szekrénybe kerül. A méretlen áramköröket ólomzárható szekrénybe terveztük. Az áramszolgáltatói elszámolási fogyasztás mérés impulzusadós, teljesítménydíjas.

A 0,4kV-os főelosztó berendezésről kapnak direkt betáplálást a raktár elosztó berendezése, az irodaszintek elosztói, valamint a kazánház.

Az épület áramtalanítható egy főkapcsolóval és szakaszosan tűzszakaszonként.
A főelosztó berendezésbe automatikus fázisjavító berendezést tervezünk, amely a fázistényezőt 0,98-1 értékre állítja be.

1.2 Kisfeszültségű hálózat

A túlfeszültség védelmi rendszert három fokozatban alakítjuk ki. A főelosztó berendezésben B-C osztályú, az alelosztókban C osztályú, a védendő készülékek csatlakozásánál D osztályú védelmet telepítünk.

A fogyasztókat két csoportba soroljuk:
- állandó üzemű fogyasztók,
- általános üzemű fogyasztói kör

Az első csoportba kerülnek: kazánház, tűzjelző, irányfény világítás, biztonsági berendezések, hűtőszekrény, fax, szerver stb.
Az éjszakai áramtalanítás funkcionális egységenként történik (iroda, raktár).

Az informatikai hálózat Rack helyiségében helyi, 2 kW-os, 30 perc áthidalási idejű szünetmentes áramforrást telepítünk a szerver számára.
A főelosztó berendezés sorolható mezőkből álló, moduláris struktúrájú. A mezők anyaga elektrogalvanizált fémlemez, polimerizált poliészter epoxi bevonattal. A készülékek egy nyitható előlap mögé vannak felszerelve (maszkos elosztó), csak a működtető részegységeik láthatók. A berendezés réz sínezéssel készül, a zárlati szilárdságnak megfelelő megfogással.
Minden elosztó berendezést áramtalanító főkapcsolóval kell ellátni.
A fenti követelmények az alelosztó berendezésekre is vonatkoznak. A raktár elosztói IP54 védettségűek.

1.3 Szerelési mód

Mindenhol a helyiség jellegének megfelelő védettségű szerelést, szerelvényezést és elosztó berendezést tervezünk.
Normál környezetben a védettség min. IP20, „nedves” helyiségekben és szabadtéren min. IP 44. Az épület túlnyomó része „nedves” kategóriába tartozik:
- külső tér
- raktárépület

A raktárban és az irodában a vízszintes elhúzás nem rozsdásodó fém kábeltálcában történik. Az iroda területeken a kábeltálca kiépítése álmennyezet felett történik. A függőleges lecsatlakozás műanyag védőcsővel készül. Az alkalmazott vezetékek rézerűek.
A raktárban a cimkéző területén „A” tűzveszélyességi osztályú anyagok cimkézése folyik. A veszélyességi övezetben Rb-II zónának megfelelő szerelést szerelvényezést és lámpatesteket alkalmazunk. A veszélyességi övezetben áthaladó kábelek páncélozottak.
A raktárban és a gépészeti terekben a szerelés falon kívül, az irodában álmennyezet felett, ill. gipszkarton válaszfalakban történik.
Az irodákban 120 x 70mm-es kétrekeszes műanyag parapetcsatornát tervezünk. A csatornákba a becsatlakozás Ć 36mm-es védőcsöveken keresztül történik, külön az erősáram és külön a gyengeáram részére.
Minden munkahely 2 db II.s.+f. általános üzemű dugaszoló aljzatot kap (ezek éjszaka áramtalaníthatók), valamint 1 db éjszaka is feszültség alatt maradó dugaszoló aljzatot kap. Ezek a szerelvények süllyesztetten kerülnek beépítésre, a munkahelyenkénti számítógép- és telefon csatlakozással együtt, soroló kerettel.
A folyosókon, irodákban, tárgyalókban a világítás kapcsolók alá tervezünk takarító dugaljakat. A vizesblokkok mosdóihoz dugaszoló aljzatokat tervezünk kézszárító csatlakozások részére. A munkahelyi dugalj csatlakozásokat és a takarító dugaljak áramköreit szétválasztjuk. Az elosztókban 1db 16A-es biztosítóról (amely „C” karakterisztikájú) maximum 3-4 munkahelyet látunk el (a monitorok indítási áramát is figyelembe véve).
A szerelvényezés süllyesztett kivitelű. Több egymás melletti szerelvény esetén soroló keretet kell alkalmazni.
Csak minősített, engedéllyel rendelkező I. osztályú anyagok építhetők be.

Az erős- és gyengeáramú rendszerek nyomvonalvezetése között a szabványban előírt távolságot be kell tartani.
A födémáttöréseket, tűzszakasz határokat tűzgátló szerkezettel le kell zárni.
A kapcsolók leválasztó kapcsolók. Minden fix bekötésű berendezést munkavédelmi áramtalanító kapcsolóval kell ellátni.
Az épületbe zselés akkumulátorról üzemelő elektromos targoncák alkalmazásával számolunk. Ezen akkumulátorok töltése nem igényel felügyeletet illetve mesterséges szellőzést, így a csatlakozás a raktár területén biztosított dugaszoló aljzattal.

Szerelési magasságok:

Kapcsolók 1,5m raktárakban, vizes helyiségekben, kültéren
1,2m irodában, irodai közlekedőben
Dugaszoló aljzat 1,5m raktárban
0,3m irodai közlekedőben
1,6m kézszárító
parapet csatornában irodában
Falikar 2,1 m tükör felett

1.4 Erőátvitel

Erőátviteli hálózat az egyéb rendszerektől villamosan elkülönítve készül, így az esetleges indítási áramok a többi villamos berendezésre nem lehetnek káros hatással.
Erőátviteli és termikus fogyasztók helyi feszültségmentesítési lehetőségéről gondoskodunk.
A tetőn lévő hűtőgépek a főelosztó berendezésről kapnak villamos energiát. Az iroda területek kapnak hűtést, amely fancoil berendezésekkel történik.
A szociális blokkok állandó elszívást kapnak.
Az épület fűtését és melegvíz ellátását az iroda emeletén kialakítandó kazánházba telepítésre kerülő automatikus üzemű gázkazán biztosítja

1.5 Világítás

Az épület világítástechnikai kialakításánál a világítástechnikai ajánlásokat, a szabványokat, valamint az építészeti igényeket kell figyelembe venni. Mindenhol energiatakarékos fényforrások elhelyezésével számolunk.
Az épületben a helyiségek funkciójának és építészeti elvárásoknak megfelelő világítás kialakítását tervezzük.
A lámpatestek elektronikus előtéttel szerelendők, így vibráció, stroboszkópikus hatás nem jelentkezik. Ez a legenergiatakarékosabb világítás és ergonómiai szempontból is a legmegfelelőbb. A fénycsöves lámpatestek fényforrásai háromsávosak, színhőmérsékletük 4000 K.

Jellemző megvilágítási szintek:
- Lépcsőházak, közlekedők 150-250 lx
- Iroda 500 lx
- Raktárak 200 lx
- Mosdók 200 lx
- WC 100 lx

Az épület külső világítással lesz ellátva, a homlokzatra szerelt fali kisülő lámpákkal ill. a parkolóba telepített kandeláberekkel. A külső homlokzaton reklámvilágítás részére biztosítunk csatlakozásokat. Az irodai épületrész homlokzata megvilágításra kerül. Fenti világítások kapcsolása a raktári elosztó berendezésről történik, valamint automatikus üzemben alkonykapcsoló végzi.

A menekülési útvonalakra saját zselés akkumulátorral rendelkező irányfény lámpatesteket tervezünk.
Az irányfényeket úgy kell elhelyezni, hogy a menekülő útvonal bármely pontjáról legalább egy irányfény lámpatest min.100 cm˛-es felületét lehessen látni. A lámpatestek készenléti állapotúak, egy órás üzemidővel.

1.6 Érintésvédelem

Az épület kisfeszültségű hálózatának érintésvédelme: nullázás (TN).
A villamos fogyasztó berendezéseket az MSZ 2364 szabvány előírásai alapján be kell kötni az érintésvédelmi hálózatba.
A nagykiterjedésű fémtárgyakat, valamint a fém gépészeti csővezetékeket és a villámvédelmi földelést be kell kötni az EPH hálózatba. A kábel becsatlakozási pontnál az érintésvédelmi és EPH hálózatot egymással össze kell kötni.
A kivitelezést követően érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat végzése szükséges, melyről készült jegyzőkönyvet az átadási dokumentációhoz mellékelni kell. Csak kifogástalan mérési eredmény esetén lehet a villamos hálózatot üzembe helyezni.

1.7 Villámvédelem

Villámvédelmi berendezés kialakítása 2/2002(I.23)BM rendelet szerint történik.
Villámhárító fokozata: R3, M2, T5, K2, S2, H4
Villámvédelmi besorolás: V4c–L10–F1/r-B3

Levezetők az épület alapföldeléshez csatlakoznak. A tetőn lévő fém tárgyak, szellőzőcsatornák, homlokzati elemek, a felfogó rendszerhez kötendők.
Az épület alapföldelése betonalapban készül, hegesztett kötésekkel, beton alaplemezben. A levezetők a pillérekben lesznek. Mérőhely kialakításával számolunk minden levezetőnél. Alkalmazott anyagok FeZn Ć12mm földelő, FeZn Ć10mm levezető. Felfogónak szívócsúcsokat terveztünk.
Az épületbe villámáram levezetőt és kétfokozatú túlfeszültségvédelmet tervezünk.

Ugrás a lap tetejére